Bilspel (PC) på stationär speldator

Vi på Aguma älskar bilspel, förutsatt att de körs på en bra stationär speldator! Jämfört med PlayStation/XBOX blir spelupplevelsen betydligt häftigare på PC, oavsett om övrig utrustning är densamma. Vi tror att många har missat den mäktiga känslan som bilspel kan åstadkomma vid användning av en stationär speldator och de rätta tillbehören. Genom att investera i en bra ratt, bra pedaler, ett bra stativ, ett par välljudande högtalare/hörlurar samt eventuellt ansluta PC:n till TV:n, kan vi garantera att bilspel är beroendeframkallande!

Ratt, pedaler och stativ

Enligt oss på Aguma är valet lätt. Ratt, pedaler och stativ ska inhandlas från Fanatec. Denna tillverkare har specialiserat sig på just denna typ av utrustning och vi använder dem själva.

Ratt: ”Fanatec Forza Motorsport CSR Wheel EU”
Pedaler: ”Fanatec CSR Pedals EU”
Stativ: ”Fanatec CSL Wheel Stand EU”

Paketpriset för dessa är för närvarande 350 euro, vilket motsvarar drygt 3 000 kr. Du kan också köpa till växellåda eller välja ännu mer avancerad utrustning. Läs mer om produkterna och gör din beställning på deras webbplats:

Koppla stationär speldator till TV:n

Givetvis är det fullt möjligt att köra bilspel på bildskärmen som du normalt använder till din stationära speldator. Vid användning av ratt, pedaler och stativ hamnar man dock ofta en bit ifrån skärmen, vilket försämrar spelupplevelsen markant. En lösning är att använda ett datorbord där du kan skjuta in tangentbord och mus, för att på så sätt kunna sitta närmare skärmen. I annat fall kan du enkelt ansluta en stationär speldator till TV:n med en HDMI-kabel. För att få tillräckligt med utrymme för stativet och för att skapa den mäktiga känslan rekommenderar vi en Full-HD TV på minst 42" (gärna större vid längre avstånd till TV:n). Exakt vilken TV du ska köpa (om du inte redan har en) tänker vi inte gå in på här, men majoriteten av TV-apparaterna på marknaden kan prestera bra bild efter några justeringar i bildinställningarna. En rekommendation är att gå in på Prisjakt och jämföra priser och utbud samt läsa recensioner från användare.

Ljud

En stor del av spelupplevelsen utgörs av ljudet. Till din stationära speldator ska du satsa på ett par bra hörlurar/headset och/eller ett par högtalare av hög kvalitet. Har du kopplat PC:n till TV:n kan TV:ns inbyggda högtalare ofta liknas med att tillverka en Ferrari som låter som en Ford KA. Genom att ansluta en stationär speldator till TV:n med en HDMI-kabel överför du enkelt såväl ljud- som bildsignaler. Du behöver inte lägga många tusenlappar på högtalare för att få bra ljud. Vår rekommendation är ett äkta 5.1-högtalarsystem, eller eventuellt ett 5.0-system om fronthögtalarna är av den kraftfullare typen. Om du inte köper ett komplett högtalarpaket ska du lägga mest pengar på fronthögtalarna och centern. Beroende på vilken typ av högtalare du väljer kan du även behöva stativ till dessa. Tänk på att det kan vara en idé att köpa golvhögtalare bara för att slippa köpa extra stativ (som ju också kostar pengar).

Sittposition och placering av högtalare

Ljudmässigt är betydelsen stor för var i rummet du sitter och var du placerar högtalarna när du spelar på din stationära speldator eller tittar på film på TV:n. Det mest förekommande misstaget är sittpositionen. För att uppleva det mäktiga bastrycket, som är ett måste när du spelar eller tittar på film, är det viktigt att din sittposition är nära väggen (undvik att sitta framför fönster). Detsamma gäller för fronthögtalarna i ett 5.0 system, och för placeringen av subwoofern/bashögtalaren i ett 5.1-system.

När du har anslutit din stationära speldator till TV:n brukar sistnämnda vanligtvis placeras nära väggen för att man inte ska kunna se kablar och för att enklare röra sig i rummet. Eftersom din sittposition är viktigast (d.v.s. intill väggen), ska du ha i åtanke att ju längre avståndet till TV:n är, desto större TV är du tvungen att köpa. Enligt oss är 1,5 m ett lagom avstånd ifrån en 46-55" Full-HD TV (ögon till skärm) när du spelar i Full-HD-upplösning eller tittar på bluray-film.

Avståndet till TV:n bör du anpassa efter det mest högupplösta materialet. Det betyder att om du både ska spela bilspel i Full-HD-upplösning och se på icke-HD-material (t.ex. vanliga TV-sändningar), så bör du införskaffa en separat TV för sistnämnda. Är avstånden stora mellan väggarna kan du med andra ord spara en del pengar genom att exempelvis placera TV:n i mitten av rummet. Det är upp till dig att avgöra om det är värt det eller inte. Bekymra dig inte för basnivån - en subwoofer kan du placera intill väggen bakom TV:n.

Andra råd när det gäller placeringen av TV:n är att undvika så mycket ljus som möjligt på bildskärmen. Så länge du inte spelar i ett rum utan fönster behöver du i princip bara tända lampor först när mörkret närmar sig utomhus. Sitter du intill ett fönster ska du försäkra dig om att du har tjocka gardiner bakom så att inget ljus reflekteras på TV-skärmen.

Navigering

På majoriteten av nya bilspel behövs varken tangentbord eller mus för att navigera. Istället använder du knapparna på ratten vilket fungerar mycket smidigt. För äldre spel kan det vara en idé att köpa trådlöst tangentbord och trådlös mus till din stationära speldator.

Bilspel - PC

Använd FZ:s utmärkta speldatabas för hitta alla bilspel till PC som har utvecklats och som är under utveckling.
http://www.fz.se/spel/list.php