Prestanda

Börjar din gamla speldator kännas trött och långsam eller vill du optimera din nyinköpta? På den här sidan ger vi några tips på hur du kan förbättra datorns prestanda för att få en så bra spelupplevelse som möjligt.

Ingen SSD - Ingen speldator!

Har du redan en "speldator" men tycker att laddningstiderna är för långa? En SSD är en investering du garanterat inte kommer att ångra. Denna typ av lagringsenhet har många betydande fördelar jämfört med en traditionell hårddisk. Framför allt är läs- och skrivhastigheten betydligt högre, vilket gör SSD speciellt lämpade för operativsystem, spel eller andra program som drar nytta av snabba laddningstider. En annan viktigt fördel med SSD-enheter är dess ljudlöshet. Vår rekommendation är en SSD på minst 240GB (gärna mer) för att ha tillräckligt med plats för dagens utrymmeskrävande spel. Enligt oss på Aguma är en dator utan SSD ingen speldator!

Innan du installerar operativsystemet

Om du ännu inte har installerat ett operativsystem på din speldator är det viktigt att du kontrollerar att dina lagringsenheter körs i ett läge som kallas AHCI. Denna inställning hittar du vanligtvis i BIOS under "SATA Config" -> "SATA Mode Selection" (eller motsvarande). För att gå in i BIOS trycker du normalt sätt på "Delete"-knappen när du startar datorn.

Optimera din SSD och frigör utrymme

En SSD kan för tillfället inte mäta sig med en konventionell hårddisk när det kommer till pris per gigabyte. Du har kanske märkt att din SSD snabbt blivit full, trots att du inte har installerat särskilt många program. Här nedan ger vi några tips på hur du kan frigöra utrymme på din SSD (Windows 7/8).

– Stäng av viloläge/hibernation mode: Starta kommandotolken (som administratör) och skriv följande "powercfg.exe /hibernation off" (mellanrum efter "exe").

– Inaktivera/minska virtuellt minne/virtual memory (har du 16GB RAM kan du vanligtvis inaktivera): Gå till kontrollpanelen -> ”System och Säkerhet” -> ”System” -> ”Avancerade systeminställningar” -> ”Avancerat”. Under "Prestanda" klickar du på "Inställningar" ->”Avancerat” -> ”Ändra”. Markera "Ingen växlingsfil" och tryck på "Aktivera".

– Minska diskanvändning för systemskydd: Gå tillbaka till "Avancerade systeminställningar" -> ”Systemskydd”. Markera SSD:n och klicka på ”Konfigurera”. Där kan du antingen stänga av systemskydd helt och hållet, eller ändra maxanvändning till 1 %. Du kan även ta bort återställningspunkter. Detta sker på egen risk, men det är sällan man behöver återställa Windows.

– Diskrensning: Gå in på den här datorn och högerklicka på den lagringsenhet som du vill köra diskrensning på. Välj ”Egenskaper” -> ”Diskrensning -> "Rensa systemfiler". Markera filer att ta bort och klicka sedan på ”OK”. För Windows 8.1 kan detta ta mer än 1 timme.

– Defragmentering: Till skillnad från en traditionell hårddisk ska du normalt inte defragmentera en SSD, då detta kan leda till förkortad livslängd. Se också till att schemalagd defragmentering är avstängt under "den här datorn" -> högerklicka på enheten -> ”Inställningar” -> ”Verktyg” -> ”Defragmentering”.

- Avinstallera program: Givetvis kan du också avinstallera program/spel som du inte använder.

Drivrutiner

Grafikkortstillverkarna släpper ofta nya drivrutiner som förbättrar prestandan och spelupplevelsen på din speldator. Se till att avinstallera de gamla innan du installerar de nya och se till att du väljer korrekt version. Drivrutiner hittar du på nVidia:s respektive AMD:s hemsida, beroende på vilket grafikkort du har. Du kan även vara aktuellt att installera drivrutiner till moderkortet (beroende på vilket operativsystem du kör). Dessa finner du på tillverkarens hemsida eller på CD:n som medföljer moderkortet.

Stäng av program som körs i bakgrunden

Program som körs i bakgrunden kan påverka spelprestandan negativt. Ett tips är därför att försöka stänga av så många som möjligt, alternativt avinstallera om du inte använder dem.

Grafikinställningar

I så gott som alla dagens PC-spel finns ett antal grafikinställningar som både påverkar grafiken och hur bra prestanda du får. Här gäller det att experimentera och hitta en bra kombination som ger bra grafik samtidigt som spelet flyter på bra. Att sänka/stänga av vissa grafikinställningar kan ge betydligt bättre flyt utan att du ser någon skillnad i grafikkvalitet (och tvärtom).

Överklockning

För avancerade användare kan överklockning vara ett alternativ för att förbättra prestandan på en speldator. Detta är inget vi rekommenderar då nackdelarna oftast överväger fördelarna. Notera även att detta sker på egen risk och att garantin inte omfattar fel uppkomna på grund av överklockning! Därför kommer vi inte beskriva något tillvägagångssätt, men vi ger våra synpunkter.

När det gäller grafikkortet är majoriteten av dessa redan överklockade från fabrik. Att ytterligare öka klockfrekvenserna ger sällan någon större ökning av prestandan. Istället försämras livslängden och temperaturerna samt strömförbrukningen ökar. Dessutom kan grafikkortet skadas och datorn kan lätt bli instabil.

När det gäller processorn är det sällan någon idé att överklocka denna om du vill kunna köra i höga upplösningar (över 1920x1080) med så höga grafikinställningar som möjligt. I dessa fall är det nämligen grafikkortet som kommer ha den avgörande rollen för vilken prestanda du får. Om du istället prioriterar hög "FPS" framför bästa möjliga grafik, kan dock överklockning av processorn ge lite bättre prestanda. Naturligtvis har även spelet betydelse, då vissa spel är mer processorkrävande än andra.

Kylning

Bra kylning gör att du kan undvika problem med överhettning samt minska ljudnivån. Samtidigt förbättrar du livslängden för komponenterna i din speldator.

När det kommer till grafikkorten har originalkylarna på dessa blivit markant bättre de senare åren. Flertalet är numera påkostade med flera fläktar och erbjuder bra kylning kombinerat med låg ljudnivå.

Kylarna som följer med processorerna på marknaden idag duger oftast för dig som inte överklockar eller har väldigt höga krav på ljudnivån. När det gäller mer kraftfulla processorer (t.ex. Intel Core i7) rekommenderar vi dock alltid att byta ut originalkylaren. Om en ny kylare ska köpas är vårt generella tips att utgå från kundomdömen och popularitet (gå in på Prisjakt) så blir du antagligen nöjd. Tänk på att stora kylare tar upp mycket plats i chassit, vilket kan skapa problem för närliggande komponenter (t.ex. minnen) i en speldator.

En eller flera chassifläktar i en speldator kan sänka temperaturerna avsevärt men kan också bidra till förhöjd ljudnivå. Försäkra dig om att du kan koppla alla fläktar till kontakterna på moderkortet. Då kan du vanligtvis justera fläkthastigheten i BIOS (om det är ett bra moderkort).

Program

Det finns en hel del bra program som kan vara värda att installera på din speldator. Här ger vi tips på några.

Fraps är ett användbart program för att kontrollera hur bra spelet "flyter" (FPS/bilder per sekund). Oftast vill man uppnå minst samma FPS som uppdateringsfrekvensen för skärmen. Fraps är perfekt för att testa hur t.ex. olika grafikinställningar påverkar prestandan på din speldator. Laddas ned här: http://www.fraps.com/download.php

Önskar du mer information om dina datorkomponenter i din speldator eller vill veta hur mycket processorn arbetar medan du spelar? Då passar HWiNFO64 bra för dig. Här kan du t.ex. få diagram över processoranvändningen för varje enskild kärna. Laddas ned här: http://www.hwinfo.com/download.php.